Sevärdheter

Dokumentation Obersalzberg

1933 blev Obersalzberg (3 km från Berchtesgaden) det södra huvudkontoret för Hitlers regering, en mörk period som visas vid Dokumentation Obersalzberg på Salzbergstrasse 41 i Obersalzberg. Det är en fascinerande och viktig utställning. Du kommer att lära dig om den påtvingade övertagandet av området och det dagliga livet för den nazistiska eliten. Alla aspekter av den nazistiska terrorn belyses. En del av den underjordiska bunkernätverket är öppet för visning. För att komma till Obersalzberg kan du ta buss 838 från Hauptbahnhof i Berchtesgaden.

Örnnästet

Örnnästet på toppen av berget Kehlstein är Berchtesgadens främsta besöksmål. Huset var en personlig gåva till Führern från det nationalsocialistiska partiet. Martin Bormann, en av Hitlers främsta hantlangare, fick 3000 man att på bara 13 månader bygga denna representativa anläggning för att fira Adolfs 50-årsdag. En av byggandens öppna spisar var en present från Italiens fascistledare Mussolini.

Uppflugen på 1834 meter med vidsträckt utsikt över bergen och ner i dalen där Königssee skimrar som en smaragd. Ironiskt nog ska Hitler ha varit höjdrädd. Den spektakulära panoramautsikten över Alperna gav honom svindel och han besökte endast örnnästet vid ett tiotal tillfällen.

Trots den politiska symboliken i Berchtesgaden utfördes endast begränsade flyganfall över området under våren 1945. Idag är byggnaden ägs av en stiftelse och fungerar som en restaurang. Kehlsteinhaus är öppet från mitten av maj fram till oktober.

Huset kan nås till fots (två timmars vandring) eller med buss från Obersalzberg.

Du kan köra den branta tillfartsvägen uppför berget eller ta buss 849 från Berchtesgaden Hauptbahnhof till Kehlstein stopp, där man ombord på en särskild buss som tar dig upp den sista delsträckan på ungefär sex kilometer. Det körs från 07:20 till 16:00, och tar 35 minuter. Den slutliga 124 m sträckan till toppen är en lyxig, mässingklädd hiss. I Kehlsteinhaus innehåller nu en restaurang som donerar vinster till välgörenhet.

Salzbergwerk

Ge dig ut på en äventyrlig resa i saltgruvan i Berchtesgaden. Tidigare en stor producent av ”vita guldet”, har sina saltgruvan öppnats upp för 90-minuters rundturer. Barn älskar att ta på sig hjälm och gå ner i gruvans djup. Höjdpunkten är passagen med en träflotte över en 100 m lång underjordisk saltsjö.

Königssee

Inramad av branta bergväggar några kilometer söder om Berchtesgaden ligger Tysklands högst beleägna sjö (603 m) med smaragdgrönt vatten som skimrar i fjordliknande miljö. Buss 841 från Berchtesgaden Hauptbahnhof tar dig till sjön. Gör en utflykt från den livliga turistbyn genom att ta en rundtur med tysta, eldrina båtar till St Bartholomä, en pittorestk lökformat kapell på den västra stranden. Vid någon punkt kommer båten stannar medan kaptenen spelar horn mot Ekoväggen – ljudet studsar sju gånger. Från kajen vid St Bartholomä leder en enkel stig till underbara Eiskapelle i ungefär en timme. Du kan också hoppa över folkmassorna genom slingrande längs sjöstranden. Det är en trevlig och lätt 3,5 km tillbaka promenad till den avskilda Malerwinkel (Målarens plats), en jakt känd för sin pittoreska utsiktspunkt.

”Malerwinkel” (Målarens vinkel) är en vy på den norra stranden av sjön Königssee i Berchtesgaden med utsikt över St. Bartholomä och Schönfeldspitze. Utsikten är en populärt motiv för landskapsmåleri. En klar dag sträcker sig utsikten uppemot tio kilometer.

Schloss Berchtesgaden

På slottet finns utställningar som visar objekt från Bayerns kungafamiljer. Utställningarna omfattar alla större konstnärliga perioder. Här finns också en gigantisk hjorttrofé väger mer än 18 kg och porslin från Nymphenburg. I rosenträdgården kan du njuta av utsikten över Watzmann.

Heimatmuseum

Lokalt hantverk och historia är i fokus på Heimatmuseum som är ett av Alpernas mest intressanta folklivsmuseer. Utställningarna omfattar allt från bruksföremål med traditionella mönster till pepparkaksformar, gamla leksaker och en marionetteater.

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Königsseer Straße 51, 83471 Berchtesgaden

Renothenweg 2, 83471 Berchtesgaden

Am Brandholz, 83471 Berchtesgaden